[Havva Engin / İsmail Engin] Almanya'da yaşayan Alevilerin kurumlaşma tarihinde "Şenlik" - "Festival" adıyla düzenlenen etkinlikler, özel öneme haizdir.
Bu tür etkinlikler, Alevilerin biraraya gelmesini, birbirlerinden haberdar olmalarını, farklı yörelerden Almanya'ya göç edenlerin de kendinden "farklı Alevi sürekleri"ni tanımalarını, öğrenmelerini, iletişime geçmelerini sağlamaktadır.
Bu husus, sonradan kurumlarda "yol bir sürek binbir" ilkesinin işlemesine ve hayata geçirilmesine zemin hazırlamıştır.
Böylece, farklı süreklerin kurum içi olası tartışılmasının etkileri en aza indirilmiş ve böylece kurumların yıpranmasının önüne geçilmiştir.
Keza, yarattığı katma değerle, kurumların finansal sorunlarının çözülüp, "Cemevleri" için katkı paylarının arttırılmasında da önemli bir işlev görmüştür.
Söz konusu etkinliklerden bir örnek, "Alevi Kültür Şenlikleri - Türkiye'deki Siyasi Arenada Alevilerin Bugünü ve Geleceği -" adı altında 1994 yılına aittir.
"Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu" ile "Rüsselsheim-Mainz Alevi-Bektaşi Kültür Birliği [veya "Mainz, Wiesbaden, Rüsselsheim Alevi Bektaşi Kültür Birliği"] (18.12.1994 günü) ve Hannover Alevi Kültür Derneği (17.12.1994 günü) tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlik; "Panel", "Konuşmacılar" ve "Kültür Programı" bölümlerinden oluşmuş.
Etkinliğin ilk bölümü olan "Panel"de "Türkiye'deki Siyasi Arenada Alevilerin Bugünü ve Geleceği" konusu Veliyettin Ulusoy, Mustafa Timisi, Abidin Özgünay, Reha Çamuroğlu, Turgut Öker, Doç. Atilla Erden ve Ahmet Aydemir tarafından ele alınmış.
"Konuşmacılar" arasında Ali Rıza Gülçiçek (AABF Genel Başkanı, Rüsselsheim ve Hannover'de), Derviş Tur (Mainz Alevi-Bektaşi Kültür Birliği adına Rüsselsheim'de), Uğur Aydoğdu (AABF Bölge Sekreteri, Rüsselsheim ve Hannover'de) ve Ali Özcan (Hannover Alevi Kültür Derneği Başkanı, Hannover'de) bulunuyor.
"Kültür Programı"nda Rüsselsheim'de Âşık Mahzuni Şerif, Ali Ekber Çiçek, Selda Bağcan, Deste Günaydın, Güler Duman, Necla Saygılı, Şen Kardeşler, Yöresel Sanatçılar, "Folklor ve Semah Ekipleri"; Hannover'de ise Ali Ekber Çiçek, Deste Günaydın, Güler Duman, Necla Saygılı, Şen Kardeşler, Yöresel Sanatçılar, "Folklor ve Semah Ekipleri" yer alıyor.
"Alevi Kültür Şenlikleri - Türkiye'deki Siyasi Arenada Alevilerin Bugünü ve Geleceği -" (1994) için, Hürriyet gazetesinde ilan verilmiş, yanı sıra bir de afiş bastırılmış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder