[Havva Engin / İsmail Engin] "Almanya Aleviliği ve Alevileri Tarihi"nde bir etkinlik türü olarak konferanslar, paneller ve konserler önemlidir. Buralarda ve bunların düzenlendiği mekanlarda Aleviler biraraya gelir, tanışırlar, dayanışırlar ve yardımlaşırlar.
Aynı zamanda Alevi kimliğiyle yaşayabilecek geleceği oluşturmak için birbirlerine danışırlar. Kurumlaşmak için gerekli maddi ve manevi altyapıyı sağlarlar.
1989'da Yurtsever Birlik'ten başlayan dönüşümün gerekli koşulları konferans, panel ve konserlerle oluşturulurken, zaman aşımına uğramayan acılar da bunun belkemiğidir.
Bu meyanda iki örnekten biri "Nord Baden Alevi-Bektaşi Derneği" ile "Frankfurt Alevi-Bektaşi Derneği" tarafından 17-20 Nisan 1992 tarihlerinde düzenlenen ve Hürriyet gazetesinin Avrupa / Almanya nüshasında ilanı yayınlanan "Alevi-Bektaşi Kültür Haftası"dır.
Konser ve panelin yanı sıra bu etkinlikte "Cem" töreniyle din-kültür-kimlik ilintisine kuvvetli bir atıf yapılmıştır.
İlgili "Kültür Haftası"nın "Konser" bölümüne Âşık Mahzuni Şerif, Güler Duman, Musa Eroğlu, Sabahat Akkiraz, Vural Güler, Hasret Gültekin, "mahlli ozanlar" ve "Semah Ekipleri" katılmıştır.
"Panel" kısmının panelistleri arasında Prof. İzzettin Doğan, Prof. M. Fuat Bozkurt, İlhan Selçuk, İ. Cem Erseven, M. Naci Orhan, Mustafa Timisi, Azime Korkmazgil ve Nejat Birdoğan bulunmaktadır.
Diğer örnek, bir "Konferans"tır. 12.09.1993 tarihinde Berlin'de "Anadolu Alevileri Kültür Merkezi"nde yapılan konferansta, "Sivas olaylarının iç yüzü" ile "Alevilik - Laiklik - Demokrasi" konuları ele almıştır. Konferansçılar Lütfi Kaleli ile Battal Pehlivan'dır.
Almanya'daki Aleviler, köken ülkedeki (Türkiye'deki) kendileri için hayati öneme haiz olan güvenlikle, sosyal ve politik durumla ilgili gelişmeleri yakından izlemektedir. Buna göre kurumsallaşmada tutum almakta ve sosyal-politik tavır geliştirmektedirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder