[İsmail Engin] Sabiha Tansuğ'un 1965 – 1984 yılları arasındaki Marmara ve Ege bölgelerinde Kumköy, Bergama, Kapıkaya, Muğla, Milas, Tahtakuşlar ve Kayaköy'ü kapsayan alan araştırmalarında elde ettiği giysi kültürüne ilişkin verilerini değerlendirdiği çalışmasında, öncelikle araştırma yapılan yerlere özgü geleneksel giysi kültürüyle ilgili ayrıntılı bilgiler verilmektedir.
Türkmen giyimlerindeki farklılıklara da yer verilen ve yeri geldiğinde konuyla ilgili karşılaştırmalar yapılan eserde, giyim felsefesi ve Türkmen (Tahtacı) giyiminin dayandığı inançlar üzerinde durulmakta; kadın ve erkek giyimindeki ana hatlar böylece ortaya konulmaktadır.
Eserde ayrıca törenlerde, bayramlarda, düğünlerde kullanılan giysi parçaları gözler önüne serilmektedir. Başlık parasının anlamı açıklanmakta; başlık geleneğinin esası ve önemi üzerinde durulmaktadır.
Bütün bu konular, kısa ve gerçek öyküleriyle, okuyucuya sunulmaktadır.
Eserin en önemli özelliklerinden birisi yerinde, köylerde ve köylüler üzerinde çekilmiş renkli resimlerle giyim bilgisinin görsel açıdan kanıtlanmaya ve okuyucuya sunulmaya çalışılmasıdır.
Ancak, bununla yetinilmemiş, giysi parçaları özel ve ayrıntılı olarak "stüdyoda" çekilerek, eserde ayrıca verilmiştir.
Öte yandan, köylülere özgü dikiş dili üzerinde de durulmuş; her köyün dikiş, kup, nakış adları belirtilmiştir.
Giyim dilinin "lügatçesi" hazırlanarak eserin sonuna konulmuş; böylelikle Türkmen giyiminin esaslarının okuyucuya yansıtılması-sunulması amaçlanmıştır. [İsmail Engin]
Sabiha Tansuğ: Türkmen Giyimi-Türkmen Costumes. İstanbul 1985. 64 S.+Harita (Ak Yayınları Süsleme Sanatları Serisi: 9)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder