[İsmail Engin - @kanalkultur] - Türk Telekom, kültür mirasını geliştirmek, evrenselleştirmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla "Kontörlü Kart Koleksiyonu"nun sınırlı sayıda üretilen yeni serisini, 2009 yılında sanatseverlerin beğenisine sundu.
Bu seriye dahil kontörlü kartların üzerinde, ünlü sanatçı Fikret Muallâ'nın (Fikret Muallâ Saygı) (1903 - 1967) İstanbul Modern koleksiyonundaki "Marne'da Tekneler", "Kâğıt Oynayanlar", "Paris Moulin Rouge'un Önündeki Zarif Kadın", "Caz Orkestrası", "Seçkin Bir Toplantı", "A la Coupole", "Çiçekler ve Meyveler", "Pazardan Dönüş", "Cannes" ve "Yeşil Figürler" adlı on farklı eseri yer aldı.
Ünlü ressam Fikret Muallâ'nın 10 eserini üzerinde taşıyan telefon kartları 2 ay içinde tükenince, resim sergisine devam edildi.
Bu kez, yeni serinin ikincisinin üzerinde yine Fikret Muallâ'nın "Pembe Kahve", "Chianti Şişesi ve Balık", "Balon Satıcısı", "Auvers-sur-Oise", "Ördekli Havuz Kıyısında Gezinti", "Çiçekli Kız", "Sokak III", "Mavi Bar", "Oyun Masası" ve "Sokak II" adlı on farklı eseri, sanatseverlerin ilgisine sunuldu...
İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu, dostu ressam Fikret Muallâ'ya, Yeni Adam'da (1945) yayınladığı mektubunda şu şekilde sesleniyordu:
"Fikret Muallâ!
Altı yıl sonra bu gün mektubunu aldım. Paris'te bulunduğunu ve sağ olduğunu yazıyorsun. Çok sevindim.
Ressam Picasso ile yakın dost olduğunu öğrenince koltuklarım kabardı. Ama bu dostluk neye yarar ki? Hüner kendini Ankara Caddesindeki karikatür gazetelerine tanıtmaktır. Başım sıkışınca Picasso'yu görmiye gidiyorum diyorsun. Geçen gün sana bir baş resmi çizivermiş. Ne ince adam; görüyorsun ya! Picasso'nun senin için çizdiği başı ne yaptın? Hafız Osman vavı gibi mezada mı çıkardın yoksa? Hoş; bana gönderecek değilsin ya! Hem senden Picasso'nun başını istiyen yok ki!
Sakın bu günlerde buralara geleyim deme! Memlekette ressama itibar çoğaldı. Mahmut Cuda gibi sen de Coğrafya Enstitüsünde resimci olur kalırsın! Hem burada ikinci bir Picasso yok ki başın sıkıldıkça sana baş çizsin.
Eski Yeni Adam'lar için çizdiğin resimleri bir araya getirip Fikret Muallâ resim sergisi diye bir sergi açacak olsam yer kirası isterler. Picasso'nun en aziz dostunun resim sergisi diye açacak olursak resimlerin hepsini satar, parasıyla da sana bir şişe zeytinyağı alıp gönderirim.
Fikret Muallâ! Ben senden daha yaşlı, daha görgülüyüm. Hazır eline fırsat geçmişken kunduracılık öğren! Burada bir çift iskarpin tam doksan liraya satılıyor. Picasso'dan fayda yok sana! Aklını başına topla artık!"Ayrıca bkz. Fikret Muallâ - Yeni Adam'dan Desenler, 1936-1937 / Fikret Muallâ - Drawings from Yeni Adam, 1936-1937. Kültür Bakanlığı Yayınları: 1447, Ankara 1993: 19.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder